Sveitsiläinen hotelli- ja ravintola-alan koulu, joka avaa mahdollisuuksien maailmaa.

Vielä kaksi vuotta sitten Synne Gjermundsen Mork olisi sanonut, että hänen urapolkunsa oli valmis. 24-vuotias norjalainen oli saanut unelmatyön, jossa hän työskenteli sisällöntuottajana yhdellä Norjan suurimmista musiikkifestivaaleista. Kohtalon mukaan tehtävä johdattaisi hänet aivan uudelle urapolulle.

SHMS Caux Palace“Työskennellessäni festivaalilla he tarvitsivat apua tapahtumien suunnittelussa. Pääsin siihen makuun ja ihastuin siihen, joten tunsin, että minun piti kehittää tätä löytämääni intohimoa”, Synne kertoo.

Synne halusi kouluttautua uudelleen ja ilmoittautui Norjan Studentum-uutiskirjeeseen (The Student). Sen kautta hän löysi Sveitsin hotellihallintokoulun (SHMS) hotelli- ja ravintola-alan kandidaatin tutkinnon (Bachelor of Arts, BA).

SHMS:n erotti kilpailijoistaan mahdollisuus erikoistua tapahtumiin – ominaisuus, joka herätti Synnen kiinnostuksen ja vaikutti hänen valintapäätökseensä.

Hän lisää, että SHMS:n kampus sijaitsee upeassa entisessä palatsissa korkealla Montreux’n maalauksellisessa sveitsiläisessä kaupungissa. “Mistäpä ei voisi pitää?”

Kattava koulutus

synne 3Nyt toista vuottaan opiskeleva Synne on suorittanut yhden kokonaisen lukukauden sekä kuuden kuukauden harjoittelujakson The Retreat at Blue Lagoon Islannissa.

Kolmivuotisen BA-ohjelman suorittaminen edellyttää 12 kuukauden harjoittelua, joka jakautuu kahdelle ensimmäiselle vuodelle. Synnen luokkatoverit suorittivat harjoittelunsa yhtä hohdokkaissa paikoissa Miamista Dubaihin.

“Sinun ei tarvitse työskennellä talon edessä”, Synne selittää. “Ihmiset voivat tehdä markkinointia tai myyntiä, oikeastaan mitä tahansa. Koulutuksen voi räätälöidä sen kokemuksen mukaan, jonka haluaa saada.”

Nyt kun Synne on palannut Caux’n kampukselle, hänen tavallinen viikkonsa on täynnä erilaisia kursseja, kuten taloudenhoitoa tai kirjanpitoa, sekä ryhmätöitä luokkatovereidensa kanssa.

Kielitunnit ovat keskeinen osa opetussuunnitelmaa, ja opiskelijat voivat valita joko ranskan tai saksan kielen – molemmat ovat välttämättömiä kieliä niille, jotka haluavat työskennellä jossakin Sveitsin monista arvostetuista hotelleista.

“Jos haluaa tehdä työharjoittelun Sveitsissä, kuten monet oppilaat haluavat tehdä, on osattava joko ranskaa tai saksaa”, hän selittää.

Ensimmäiset harjoittelujaksot ovat jo takana, ja toisen vuoden opiskelijat valmistautuvat parhaillaan uuteen haasteeseen: maksaville asiakkaille suunnatun tapahtuman suunnitteluun. “Monet täällä ovat suoraan lukiosta, joten he eivät ole tottuneet työskentelemään pitkiä päiviä, minkä oppii työskennellessään ravintolassa tai hotellissa”, Synne selittää. “On siis todella kätevää oppia näitä taitoja, kun järjestää tällaista suurta tapahtumaa.”

 Todellisen maailman kokemukset

synne 1 jpgVaikka ohjelma tarjoaa runsaasti tilaisuuksia oppia vieraanvaraisuuden käytännön asioita, Synne korostaa, että sen tarjoamat tilaisuudet verkostoitumiseen ovat yhtä arvokkaita.

SHMS:ssä järjestettävän International Recruitment Forumin (IRF) kaltaiset tapahtumat luovat yhteyksiä opiskelijoiden ja maailman johtavien vieraanvaraisuusalan yritysten välille. “Hilton on paikalla, Four Seasons, Marriott, kaikki suuret brändit, jotka rekrytoivat harjoittelijoita. Viime lukukaudella sain IRF:stä yhdeksän tarjousta, joten pystyin valitsemaan sen sijaan, että olisin epätoivoisesti yrittänyt löytää harjoittelupaikkaa.”

Synnen kokemus The Retreat at Blue Lagoon Islannissa ei ollut vain houkutteleva lisä hänen ansioluetteloonsa. Se toimi käänteentekevänä hetkenä kehittää taitoja, joiden hän tiesi olevan ratkaisevia hänen tulevalla urallaan. “Ennen minun oli ollut vaikea tuntea, että minulla oli valtuudet delegoida tehtäviä”, hän myöntää. “Ensimmäisen harjoitteluni jälkeen tunnen kuitenkin paljon enemmän itsevarmuutta tiimin johtamisessa.”

Valoisa tulevaisuus

synne 2Ohjelman puolivälin lähestyessä Synne on luottavainen edistymisessään kohti päämääräänsä: tapahtumajärjestäjänä hotellissa tai muussa suuressa tapahtumapaikassa.

Tulevaisuutta ajatellen hän uskoo, että SHMS-koulutus on antanut hänelle tarvittavat välineet tuleviin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. “SHMS on auttanut minua kasvamaan niin paljon sekä henkilökohtaisesti että ammatillisesti.”

Jos Synne voisi jakaa yhden viisauden tuleville opiskelijoille, se olisi se, että kannattaa ottaa vastaan kova työ ja nautinto, joka odottaa. “Varaudu tapaamaan upeita ihmisiä ja fantastisia henkilökunnan jäseniä”, hän sanoo. “SHMS:n ansiosta sinulla on alan ihmisten verkosto, jonka puoleen voit kääntyä, etsitpä sitten neuvoja tai suosituksia mahdollisista uramahdollisuuksista.”