Kristin Hambergin matka amatöörileipurista kulinaaristen olympialaisten kultamitalistiksi

Kulinaarisen taiteen kilpaillussa maailmassa kultapalkinnon saaminen Kulinaristien olympialaisissa on luultavasti yksi ylpeimmistä saavutuksista. Sveitsissä sijaitsevan Culinary Arts Academyn valmistuneelle Kristin Hambergille tästä unelmasta tuli säihkyvää todellisuutta.

kristin3Kristinillä oli tärkeä rooli Ruotsin joukkueen äskettäisessä voitossa, sillä hän suunnitteli jälkiruoat, jotka auttoivat heitä saavuttamaan kultaa arvostetussa kulinaarikilpailussa. Hänen matkansa 10-vuotiaasta tytöstä, joka katseli leipomovideoita YouTubesta, kulinaristimestariksi on osoitus tarmokkuuden ja koulutuksen eteenpäin vievästä voimasta.

Kristin sanoo voitostaan,

Se oli uskomatonta! Se oli suuri helpotus, koska itse asiassa kilpailimme maailmanmestaruuskilpailuissa vuonna 2022 ja sijouduimme neljänneksi. Se oli todella rankkaa, ja voin ehdottomasti sanoa, että tuntuu paljon paremmalta voittaa kuin hävitä! Se oli suuri helpotus, ja sen tekeminen joukkueen kanssa oli mahtavaa.

Menestystä tukeva koulutus

kristin2Kristen antaa suuren osan menestyksestään Culinary Arts Academyssa opiskelemansa vuoden ansioksi. “Nuorena tyttönä alalla voi olla melko pelottavaa yrittää saavuttaa tavoitteitaan, mutta ensimmäisen askeleen ottaminen, Sveitsiin lähteminen ja opiskelu Culinary Arts Academyssa, todella sysäsi minua oikeaan suuntaan. Sen jälkeen ajattelin, että kun olen tällä tiellä, voin vain jatkaa!”.

Tällä hetkellä freelancerina työskentelevä Kristin, jolla on uusi jännittävä yritys aivan nurkan takana, kuuli ensimmäisen kerran Culinary Arts Academyn korkeammasta tutkinnosta ollessaan vielä lukiossa Ruotsissa. Tutkittuaan toista vaihtoehtoa lähempänä kotia hän päätyi arvostettuun sveitsiläiseen kouluun, koska häntä viehätti mahdollisuus opiskella ulkomailla ja oppia “kansainvälisiä tapoja valmistaa leivonnaisia”. Hän selittää: “Halusin tutustua enemmän ulkomailla tarjottavaan ja oppia lisää erityisesti suklaasta. Se auttoi minua tekemään päätökseni.”

Kahden lukukauden ja kuuden kuukauden harjoittelujakson aikana Grand Hotel Les Trois Rois -hotellissa Baselissa Kristin hioi konditoria- ja leipomistaitojaan samalla, kun hän syventyi ranskan tunneille ja kansainväliselle liiketoimintakurssille. Hänen mielestään akatemian opetustyyli edisti kasvua ja luovuutta, ja hän kehui opettajia “hyvin, hyvin lahjakkaiksi ja erittäin hyviksi jakamaan tietojaan”.

Luokkakoko on keskimäärin noin 15 oppilasta, joten Kristin tunsi olevansa ympäristössä, joka helpottaa yksilöllistä huomiota ja tukea. Tämä henkilökohtainen lähestymistapa yhdistettynä mahdollisuuksiin haastaa itsensä “hauskalla ja jännittävällä tavalla” antoi hänelle mahdollisuuden kukoistaa akateemisesti ja luovasti.

kristin4Akateemisten opintojen lisäksi Culinary Arts Academy edistää opiskelijoiden verkostoitumismahdollisuuksia, mitä Kristin kuvailee “koulun tärkeimmäksi tavoitteeksi”. “Tavallisesti ravintola-alalla ei ole paljon digitaalisia mahdollisuuksia verkostoitua, mutta koulu kannustaa sinua pääsemään LinkedIniin tai sovelluksiin ja pääsemään maailmalle. Se on varmasti pelottavaa, mutta on tärkeää ottaa riskejä ja olla pelkäämättä; se auttaa paljon.”

Kondiittorin tutkinnon jälkeinen tie

Ohjelman päätyttyä Kristin sai nopeasti työpaikan hotellista, jossa hän suoritti harjoittelunsa, ja siitä hänen uransa “vain lähti käyntiin”. Hän muistelee tämän ratkaisevan oven avautumista: “Ilman koulua olisi ollut vaikeaa pakottaa itsensä ulos ja saavuttaa unelmansa, mutta koulu auttoi siinä paljon.” Hän muistelee, että Kristinin koulu on tehnyt paljon töitä.

Kristinin matka on esimerkki niistä merkittävistä uramahdollisuuksista, joita Culinary Arts Academyn opiskelijoille tarjotaan. Hänen sanojensa mukaan: “Olen todella onnellinen, että valitsin sen tien, jonka valitsin. Se avasi paljon ovia, ja ilman koulua en luultavasti olisi siellä, missä olen nyt. Olen siis hyvin kiitollinen siitä.”